Allmänna råd till dig som söker jobb

När man sökt jobb länge utan att få något napp så kan det kännas väldigt hopplöst och svårt då kan det vara bra att göra en utvärdering. Söker jag verkligen jobb som jag är kvalificerad till eller har behörighet till. Hur ser mitt CV ut, kan jag göra det bättre? Är alla mina kontaktuppgifter rätt? Vill man krydda sitt CV lite extra så kan man sätta in en bild på sig själv längst upp i det högra hörnet. Lite småfix kan göra stor skillnad i längden.

Har man inte så mycket erfarenhet för man kanske nyss har slutat skolan eller liknande så tycker jag att man också kan söka på jobb som inte känns så jättelockande. För varje nytt jobb så har man ju en ny erfarenhet och en till referens att sätta på sitt CV. Det du verkligen ska undvika är jobb på olika callcenters som endast ger provisionslön. Det betyder i princip att du kan jobba fem dagar i veckan med att ringa runt till folk men om du inte säljer något så för du inte heller en endaste krona i lön. Många av dessa företag har heller inte rent mjöl i påsen utan vill lura på folk dyra bindande abonnemang och liknande. Satsa istället på jobb som du får en riktig månadslön på eller timlön.

Ett tips till någon som vill kombinera jobb och lite äventyr är att åka någonstans utomlands eller även på platser i Sverige och ta ett säsongsjobb. Kanske du skulle passa som reseledare på Grekland eller kanske åka till de svenska fjällen under skidsäsongen. Kanske åka till en Kibbutz i Israel eller som volontär i Afrika. Eller kanske ett Aupairjobb i Florida eller jobba på något nöjesfält under svenska sommaren. Många av de säsongsbetonade jobben som man söker utomlands hjälper ofta till med boende och liknande. Så känner du att du kan åka i väg och jobba så ta tillfället i akt och dra i väg på jobbäventyr.

Har du sökt jobb länge utan resultat och det är få jobb att söka men många som söker så kanske man behöver göra något annat ett tag och slippa söka jobb och stressen som det faktiskt medför efter ett tag. Då kanske du kan hoppa på en kurs eller kanske börja plugga och på så sätt träffa lite folk och komma ut lite. Du kanske hittar en yrkesutbildning som intresserar eller ett lärlingsprogram. Det viktiga när man sökt jobb länge är att få komma in i någon slags gemenskap igen. Om det är en målerikurs på den lokala folkhögskolan eller om det är en kurs på högskolan spelar ju inte så stor roll bara det är något som inspirerar och som känns kul. Även detta blir ju en ny erfarenhet att sätta upp på sitt CV sedan. Viktigast är att man mår bra och inte tappar självförtroendet helt och hållet som faktiskt lång arbetslöshet kan leda till, för då är det dags att bryta och få en nystart.