Råd till dig som ska skriva ditt första CV

Först och främst, att skriva CV är jättesvårt. Man vill ju vara personlig men inte för mycket, intressant utan att vara allt för säljande och hitta det där lilla som gör just dig intressant. Vi tänkte att vi skulle ge dig lite hjälp på vägen genom att lista upp lite goda råd och tips inför ditt CV-skrivande:

  1. Ett CV bör vara så tydligt som möjligt, arbetslivserfarenheterna ska tydligt stå med och det ska också finnas en beskrivning om vad som var dina arbetsuppgifter på den här tjänsten. Det ska också tydligt stå under vilken period du arbetade där och vad din arbetsgivare heter.
  2. Du ska på samma sätt som ovan ange vilka studier, kurser och certifikat som du har i bagaget. Då ska det tydligt stå vilken form av utbildning som du har gått, exempelvis om du har en fil kand i folkhälsovetenskap vid Gävle högskola så ska det stå likasom under vilken period du studerade där. Det är också viktigt att nämna om du har körkort och tillgång till bil eller om du har gått andra kurser som kan vara relevanta i din ansökan.
  3. Det är viktigt att belysa vilka språkkunskaper som man har. Är du flytande i tal och skrift i både engelska och svenska så är det en jättemerit, har du dessutom ett tredje språk så är det ännu ett plus.
  4. När du har listat dina erfarenheter på ett snyggt och prydligt sätt i kronologisk ordning så är det dags att skriva ett personligt brev. Det innebär att du presenterar dig själv lite närmare, vad du kan, och vad som intresserar dig. Det här är det svåraste för det är så lätt att använda sig av typiska uttryck som ”många bollar i luften” ”driftig” ”intiativrik”, man får försöka hitta sig själv i sitt personliga brev. Vem är du egentligen, vad är dina styrkor och vad är det du vill att arbetsgivaren ska se av dig. Detta är klurigt, det är svårt och därför så ska det också få ta lite tid. Skriver du att du är duktig på att skriva så ska det också synas i ditt brev. Har du mycket humor och social kompetens så är det inte fel om det också framhävs och syns.
  5. Bli inte för långdragen. Brevet får absolut inte vara längre än en sida och då ska det vara luftigt med flera stycken. Annars så blir det för tradigt och svårläst.
  6. Första meningarna är jätteviktiga för det är dem som avgör om den som läser din ansökan kommer att läsa vidare eller inte. Försök att hitta något som fångar intresse och gör att personen i fråga vill läsa vidare och veta mer om dig.
  7. Kontrollera noga så att det inte finns massa stavfel eller missade punkter eller andra språkliga felaktigheter, det ger ett dåligt intryck.
  8. Det är viktigt att du anger att det finns referenser och att de kan ges vid behov.