Hur hittar man jobben?

Att söka jobb i dag är inte det lättaste då det är väldigt stor konkurrens på de flesta jobb, trixet är att försöka sticka ut lite och att ligga steget före de andra som söker samma tjänst. Vi tänkte att vi skulle sammanfatta en lista med tips till dig som befinner dig i en arbetssökarsituation:

  1. De flesta söker sina jobb via arbetsförmedlingen och därför så är det även jobben som har lagts ut där som får flest sökare. Försök därför att vidga ditt sökfält då det finns massor av andra platser som lägger ut jobbannonser, exempelvis monster.se.
  2. Kolla igenom dina kontakter. De flesta jobb tillsätts via kontakter från andra. Det är därför viktigt att du låter alla runt om dig, familj och vänner, släktingar och tidigare kollegor att hålla utkik om det är någon som känner någon som söker arbetstagare.
  3. Du kan också själv gå till en arbetsplats som du är intresserad av att jobba på och personligen lämna ditt CV. De kanske inte söker någon just för tillfället men en sådan sak kan ändras snabbt och då har de både träffat dig personligen och fått ditt CV, om du har gjort ett gott intryck så ligger du då redan steget före andra eventuella sökare.
  4. Det gäller att vara aktiv och söka jobb, det räcker inte med att söka ett jobb och sedan vänta på svar i flera veckor utan du ska söka så många tjänster du kan och är intresserad av och hålla dig aktiv i dina sökningar. Exempelvis om du inte har hört något en vecka efter sista ansökningsdatum så kan du då skicka ett mail och fråga hur det går med rekryteringen. Detta är bara positivt då du på detta sätt ytterligare visar ditt intresse.
  5. Skilj på att visa intresse och vara tjatig. Ingen vill anställa någon som ringer och tjatar flera gånger i veckan, då har det liksom tippat över åt andra hållet och istället kan uppfattas som något jobbigt som man inte vill befatta sig med.
  6. Googla! Är det någon speciell tjänst som du är ute efter så är ett bra tips att googla. Då kan du nämligen få upp flera träffar från sidor som kanske bara har annonserat på sin hemsida och ingenannastans, dessa kan vara svåra att fånga upp för många och det gör att det inte blir lika många ansökningar som exempelvis kommer in via arbetsförmedlingen.
  7. Vidga dina vyer och sök i angränsande län eller om du känner att du kan flytta så kan du ju söka över hela Sverige. Skicka mail med CV till företag som du är intresserad eller så ringer du dem, besöker hemsidan och kollar om de har någon tjänst ute. Det gäller att jobba på och vara aktiv i sitt jobbsök. För ju mer tjänster du söker desto större chans har du att få ett jobb, så är det bara. Tänk också på att på många platser så kan man avancera i företaget. Du kanske börjar som receptionist och slutar som VD.