Sociala medier både stjälper och hjälper

Något som det är viktigt att man är medveten om nuförtiden är att arbetsgivare ofta tittar upp sina arbetssökande på internet. De har ju inte rätt att bestämma hur du lever på din fritid så länge det inte påverkar jobbet. MEN skriver du ofta uppdateringar på Facebook som handlar om saker som inte ger dig direkt ett bra anseende eller som stämmer överens med den bilden som du angett av dig själv på ditt CV.

Här nedan följer några exempel på hur fel det kan bli sådana här gånger:

Du söker ett jobb som hälsocoach och har skrivit ett CV där du understryker ditt eget hälsosamma leverne med mycket träning. Och på din Facebook så handlar alla dina uppdateringar om fester och det är bilder på hur du röker och dricker flera gånger i veckan. Det kommer ju inte se så bra ut och det kommer att uppfattas som att du har gett en felaktig bild av dig själv.

Det ser heller inte bra ut om du söker en tjänst på kommunen på avdelningen för missbruk och beroende och att dina tweets bara handlar om hur mycket du har vunnit på nätpoker eller bilder på Facebook där du är väldigt onykter. Googlar de på dig och bara får upp sådant så kommer du inte heller att anses som lämpad för jobbet. Det säger ju sig självt.

Det du kan tänka på sådana här gånger är att vara lite mer privat och göra inställningar så att endast dina nära och kära kan se dina bilder och statusuppdateringar. Eller helt enkelt att du begränsar vad du lägger upp och tänker dig extra noga för under tiden som du är arbetssökande.

Det kan också vara väldigt positivt med sociala medier om man vänder på det. För är dina uppdateringar till din fördel så kommer det förmodligen att hjälpa dig att få jobbet. Så här kan man verkligen tänka sig för och vända sina sociala medier till sin fördel och synas i sammanhang som det är bra att synas i helt enkelt. Du kan också be dina vänner att inte tagga ditt namn i bilder från helgens partaj så att dessa kommer upp på en googling.

Att arbetsgivare kollar upp sina arbetssökande på nätet blir allt vanligare och absolut inget som man ska strunta i för det kan verkligen ställa till det. Nu är det ju inte så att man ska ställa om hela sitt liv bara för att man är arbetssökande, det man ska göra är att tänka sig för lite extra och ta bort de värsta bilderna. Det gäller alltid att vara lite smart och att ligga lite före om man ska ha en chans på de bästa jobben. Konkurrensen är stor och det är tråkigt om man ska behöva falla på målsnöret på grund av lite partybilder på internet, för står det mellan dig och någon annan och den andre har mer fördelaktiga sociala medier så kommer denne att få jobbet.